Proiectul CT 236 EU este un proiect ce asigura prin UEFSCDI (http://uefiscdi.gov.ro) cofinatarea proiectul F7 308807/2012 ITAKA (Initiative Towards A sustainable Kerosene for Aviation).
Bugetul total al proiectului FP7 ITAKA este de 158.400 euro, din care 125.234 euro reprezinta contributia UE, iar 31.965 sunt suportati de la bugetul de stat ca si cofinantare.
Rezumat proiect:
Proiectul ITAKA isi propune sa sustina productia biocombustibilului pentru aviatie intr-o maniera sustenabila din punct de vedere economic, social si in respect fata de mediu, imbunatatind tehnologia si infrastructura deja existenta. Acestea vor fi atinse printr-un prim proiect de tip colaborativ din UE, care va dezvolta in Europa un lant complet de producere sustenabila, pas cu pas, esteri si acizi grasi hidroprocesati la scara industraila (4000 tone) care vor permite testarea utilizarii lor intr-un sistem logistic deja existent si in operatiunile de zbor uzuale din Europa.
ITAKA va uni oferta cu cerera prin stabilirea unor relatii specifice intre cultivatorii de biomasa, producatorii de biocombustibil, distribuitori si utilizatorii finali (companiile aeriene).
Vor fi derulate evaluari privind sustenabilitatea, competitivitatea si tehnologia, fiind studiate aspectele economice, sociale si legale ale utilizarii biocombustibilului pe scara larga. Cunostintele acumulate vor avea drept scop sa identifice si sa ofere solutii pentru barierele identificate la nivel de inovare si de derulare a procesului comercial.
Pentru a atinge obiectivele propuse in cel mai eficient mod, ITAKA va lua in considerare uleiul de camelina ca fiind cea mai sustenabila materie prima ce poate fi produsa in cantitate suficienta si in timp util in Europa. Va fi luata in considerare ca alternativa si utilizarea de ulei folosit (ars in procese gastronomice). Biocombustibilul obtinut va fi evaluat in raport cu standarele RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials) EU-RED.
Dincolo de obiectivele tehnologice si de cercetare, ITAKA isi propune sa contribuie la atingerea obiectivului viitor al UE, respectiv aceea a nevoii de coordonare a eforturilor privind initiativele europene de obtinere sustenabila a combustibilului pentru aviatie, asa cum a fost ea evidentiata in procesul de definire si identificare din recomandarile SWAFEA: " Configurarea unei retele europene de cunostere si testare capabila sa ofere o evaluare eficienta a combustibililor in Europa". ITAKA a fost conceput ca un proiect care sa includa stakeholderi cheie si sa faca un prim pas semnificativ in dezvoltarea unui astfel de retele la nivel european.
Activitati:
CBM Biotehgen este unul din cei 16 parteneri ai proiectului, find implicat in activitati in cadrul Work Package 1 - Materii prime, coordonat de Camelina Company, Spania. Obiectivul acestui work package este imbunatatirea aspectelor legate de cultivarea camelinei, din punct de vedere economic (productivitate), social si sub aspectul utilizarii diferitelor tipuri de terenuri in respect fata de mediu.
Activitatile in care se implica CBM Biotehgen, precum si livrabilele aferente vor fi descrise in cele ce urmeaza.
Activitatea 1. imbunatatirea aspectelor economice ale obtinerii de materie prima
Subactivitatea 1.2 Derularea programului de crestere a continutului de ulei in semintele de camelina: cresterea productivitatii camelinei si a continutului in ulei prin utilizarea tehnicii embrionilor imaturi; vor fi semanate 4 genotiouri de camelina (cultivaruri locale) in sera; vor fi derulate castrari si polenizari controlate ce vor scurta perioada de obtinere a generatiilor doi si trei in vitro. Se vor obtine trei generatii in 2013 si doua generatii in 2014.
Livrabil: se va obtine cel putin un nou soi de camelina cu productivitate ridicata si continut imbunatatit in ulei, respectiv in acizi grasi nesaturati.
Activitatea 2. Cresterea sustenabilitatii sociale si de mediu a producerii de biomasa
Subactivitatea 2.1 Programul de cultivare al camelinei pe soluri alternative: testarea cultivarii Camelinei in diferite conditii climatice pe terenuri marginale (necultivate, degradate si/sau poluate); se vor identifica terenurile alternative, se vor defini protocolul de plantare si se vor derula experimentele aferente.
Livrabil: soluri alternative identificate, protocol de cultivare al camelinei pe terenuri alternative
Subactivitatea 2.2 Dezvoltarea programului de biofertilizare a culturii de Camelina: va fi elaborat un protocol de cultivare a camelinei in conditii de minima fertilizare sau cu utilizarea de biofertilizatori.
Livrabil: protocol de cultivare a camelinei cu imputuri minime de fertilizare chimica si cu biofertilizare
Subactivitatea 2.3 Dezvoltarea programului de cultivare a Camelinei cu lucrari minime asupra solului: vor fi dezvoltate loturi experimentale de camelina fara implicarea de lucrari agricole clasice sau cu lucrari minime la statiunea Moara Domneasca, lucrarile focusandu-se asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon legate de consumul de combustibil.
Livrabil: protocol de cultivare a camelinei in conditii de minima interventie mecanica.
Rezultate:
Pentru a atinge obiectivele propuse in cel mai eficient mod, ITAKA va lua in considerare uleiul de camelina ca fiind cea mai sustenabila materie prima ce poate fi produsa in cantitate suficienta si in timp util in Europa. Va fi luata in considerare ca alternativa si utilizarea de ulei folosit (ars in procese gastronomice). Biocombustibilul obtinut va fi evaluat in raport cu standarele RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials) EU-RED.
Dincolo de obiectivele tehnologice si de cercetare, ITAKA isi propune sa contribuie la atingerea obiectivului viitor al UE, respectiv aceea a nevoii de coordonare a eforturilor privind initiativele europene de obtinere sustenabila a combustibilului pentru aviatie, asa cum a fost ea evidentiata in procesul de definire si identificare din recomandarile SWAFEA: "Configurarea unei retele europene de cunostere si testare capabila sa ofere o evaluare eficienta a combustibililor in Europa".
ITAKA a fost conceput ca un proiect care sa includa stakeholderi cheie si sa faca un prim pas semnificativ in dezvoltarea unei astfel de retele la nivel european.
Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN, este unul din cei 16 parteneri europeni in cadrul acestui proiect si are de rezolvat urmatoarele probleme de cercetare:
- imbunatatirea aspectelor economice ale obtinerii de materie prima(camelina)
- Cresterea sustenabilitatii sociale si de mediu a producerii de biomasa(camelina)
In Etapa 1-unica din anul 2013, Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN a demarat lucrarile prevazute in proiectul Capacitati conform Contract nr: 236/EU/04.09.2013, realizand urmatoarele:
- In cadrul Activitatii 1, de imbunatatire a aspectelor economice ale obtinerii de materie prima s-a continuat programul de crestere a continutului de ulei in semintele de camelina, inceput in anul 2012 in cadrul proiectului ITAKA; in luna noiembrie 2013 s-au demarat experimente, atat in casa de vegetatie cit si in camp, cu cele 4 soiuri testate si cu prima generatie hibrida obtinuta pe parcursul anului 2013.
- Pentru accelerarea procesului de ameliorare privind cresterea productivitatii si a continutului in ulei s-a utilizat tehnica embrionilor imaturi; s-au semanat 4 genotipuri de camelina in sera; in prezent sunt derulate polenizari controlate ce vor scurta perioada de obtinere a generatiilor doi si trei in vitro.
- Prima generatie hibrida s-a obtinut in cursul anului 2013 prin hibridare controlata a soiului GP202 cu polen de la populatia locala(castrare si polenizare controlata); in vederea fixarii caracterelor de interes(rezistenta la iernare, rezistenta la boli si daunatori, ridicarii continutului in ulei al semintelor) se vor efectua numai autopolenizari si selectie pentru caracterele mentionate; in prezent semintele de camelina ale primei generatii hibride contin cu 2,13% mai mult ulei (grasimi brute) decit soiul GP202 de la care s-a pornit.
- In cadrul Activitatii 2. Cresterea sustenabilitatii sociale si de mediu a producerii de biomasa,
s-a demarat programul de cultivare al camelinei pe soluri alternative: testarea
cultivarii Camelinei in diferite conditii climatice pe terenuri marginale (necultivate, degradate
si/sau poluate), prin incheierea de Acorduri de testare cu fermierii romani (pe baza de contract prestari servicii): Copsa Mica, Rovinari, Campina, Timisoara.
Rezultate diseminare:
1. Florentina Matei, Florentina Sauca, Paul Dobre, Stefana Jurcoane (2014). Breeding low temperature resistant Camelina sativa for biofuel production. New Biotechnology, Vol. 31, Supplement, p. S93 (ISI).
2. Paul Dobre, Stefana Jurcoane, Florentina Matei, Cristea Stelica, Nicolae Farcas, Andra Cecilia Moraru (2014). Camelina sativa as a double crop using the minimal tillage system. Romanian Biotechnol. Lett., Vol. 19, No.2, p.9190-9195 (ISI).
3. Florentina Matei, Florentina Sauca, Stefana Jurcoane (2013) : Breeding new camelina sativa variety for sustainable biofuel production. 2nd Symposium Applied Synthetic Biology in Europe, Malaga, Spain, 25-27th Nov.2013.